lördag, mars 05, 2005

Vad lära av Knutby pingstförsamling?

Jag har läst en bok av radiojournalisten Mårten Nilsson som heter Pastorerna i Knutby och har underrubriken: En autentisk kriminalroman. Den är lättläst journalistisk, med korta meningar och genomarbetad kronologi. Boken kallar sig för "roman" och jag antar att det är en brasklapp att ta till om någon skulle anklaga författaren för osaklighet i någon del. Trots allt verkar det vara en ren dokumentär, där Nilsson dels tagit uttalanden ur media, dels samtalat själv med de inblandade i utredningen.

Det är en redogörelse av händelseförloppet i Knutby. Hur det gick till när barnflickan Sara Svensson en natt i januari 2004 skjöt ihjäl patorsfrun Alexandra Fossmo och försökte skjuta ihjäl pastorns granne Daniel Linde. Bakgrundsteckningen av huvudpersonerna är ytlig, mest intressant av bakgrunderna är att läsa om hur församlingen lyckades få skolan i Knutby att använda sig av aga och auktoritära metoder. Majoriteten av lärarna var församlingsmedlemmar eller gav sitt tysta godkännande till "lydnadspedagogiken". Man hade också en plan som gick ut på att en och en av de sex lärarna från församlingen ofta skulle gå in på rektorns rum och "smöra henne". Ganska snart hade man henne på kroken och lyckades få henne att acceptera en auktoritär pedagogik där aga inte var något att höja på ögonbrynen för.

Vad säga om denna olyckliga historia med unga människor inblandade. Jag skulle vilja säga nåt om regler och regelstyrning. Regler kan vara ett skydd för den svage. Jag skulle t.ex. applådera en lag som gav alla rätt till en bostad och ett arbete. Men ett strikt regelstyrt samhälle är också sårbart.

Den dagen någon kör reglerna "baklänges" och blir en trojansk häst som på ytan följer reglerna men i verkligheten gör precis tvärtemot. Något som bara fungerar så länge de andras handlande förblir troskyldigt förutsägbart. Denna typ av manipulation ledde uppenbarligen i Helge Fossmos fall till ren obsession - tvångstanke, fix idé. I hans fall missbrukade han församlingens regel att kvinnan alltid skall underordna sig mannen. Det fungerar kanske bra när mannen är ett överhuvud som vill kvinnans bästa, men när mannen vill att kvinnan skall mörda åt honom? Kvinnan tror att mannen som dessutom är mycket högt ärad pastor, talar med Guds röst och är den ende som vill henne väl. I själva verket har han bara sin egen sinistra plan i huvudet!

Det som är sjukt är ju att pastorn inte alls var mentalt störd. Liknande saker kan hända oss alla så fort vi börjar manipulera och köra med dubbla budskap. Men i slutna miljöer där alla skall följa strikta regler är det tyvärr också en relativt lätt och lockande möjlighet. Det är en smärtsam lärdom från Knutby pingstförsamling.