torsdag, augusti 03, 2006

Lofthouse & Park recenserade i Astra Nova X 3

Tre recensioner som nyligen publicerats om min och Jens Sandbergs gemensamma diktsamling - Att avnjuta dagsträden - som kom för nu snart ett år sedan. De är publicerade i den finlandssvenska tidskriften Astra Nova (3/2006), under rubriken Trekant där tre läsare har som uppdrag att i korta ordalag säga "sitt" om en bok:


Sofie Knutar (kulturredaktör på Jakobstads tidning) skriver:

Att avfärda diktböcker
Hur söt som helst
Hur skit som helst
Spelar det roll?
Let's get it on.

Utrymmet är begränsat men jag måste ge er ett exempel ur Svea Lofthouses och Angel Parks samlade pärlor i Att avnjuta dagsträden. Här från begynnelsen, då de studerade till bibliotekarier i Borås:
"Jag tappade två tioöringar inom / sekunden av tjugotvå minuter / Att leva vid öppet hav kan ha / sina fördelar / Jag nös i skräpkorgen / Det glimtade till" (Ur "Till belysningen av metaforikens diskontinuitet", 1994)

Det lilla gröna häftet, hejdlöst härligt skapat av Ika Österblad, tar man med sig och läser på parkbänkar eller i bussen. Som man opretentiöst gjorde oftare förr då allt var lite roligare, har jag för mig.

Och antingen avfärdar man (dumt nog) det hela som vitsande med Eva-Stina Byggmästars poesi, orddiarré och ett oredigerat strömmade intryck av en blippande värld. Eller så tar man det till sitt hjärta och ser att Svea Lofthouse och Angel Park (Jens Sandberg och Peter Björkman) ofta driver beläst med orden och världen, skarpsynt kritiserar sin samtid, känner sorg över den. Men en sprudlande sådan.


Eva-Stina Byggmästar (poet) skriver:

Jag vet inte vilka jag tycker mest om i livet, poeterna eller bibliotekarierna, ibland behöver man inte välja, det här är en sån gång. Att döpa ett förlag till BLOMMA, så enkelt och genialt! För att då bara som hastigast nämna den b-o-k-s-t-a-v-l-i-g-a kärleken till orden och bokstäverna, språket självt, det är så rörande vackert. Fast Björn Borg behövde ju faktiskt inte giljotineras. Så fram för mindre blod och mera skrattiga ekorrar. Och särskilt dethär bör man läsa nogsamt: "En mängd kaniner har sammankomst / Maten är mjäll och klotrund (...) / som att ta haren och springa / i bara kalsongerna / Vi är alla systrar".

Och att göra diktsamlingen tillsammans! Tag modell poeter i alla länder! Poesikramare, kom ihåg att läsa dikten om modersmålslärarinnorna ofta, den är finfin! Detta är poesi, såhär skall det göras! Jag tycker synd om de förläggare som refuserat dethär. Poesi skall vara söt och uppkäftigt på samma gång precis "som när rödluvan räcker ut tungan". Keep up the good work girls!

En eloge till Ika Österblad för den fantastiska pärmen och layouten.


Merete Mazzarella (litteraturprofessor, kritiker, författare) skriver bl.a.:

"Det är möjligt att det just är ambitionen att reproducera 'flödet' som gör att boken trots allt inte blir fullt så rolig att läsa som den måste ha varit att skriva. Författarna har väl inte precis tagit med rubb och stubb - förordet låter förstå att detta är "det bästa" - men som läsare är man ändå inte säker på att urvalet gjorts med tillräcklig omsorg. Som läsare vill man helt enkelt få känna att det som finns med verkligen är genomtänkt, är något som författarna står för, är något det är rimligt att man själv offrar tid på."


Boken finns att köpa på adlibris. Några få ex. kvar.

3 Comments:

Blogger - said...

Kul med (mestadels) beröm.

Funderade lite på det Eva-Stina Byggmästar skrev om "Keep up the good work girls!"...

Det förstås, det är ju lite genderbender över era pseudonymer..

6:01 em  
Blogger Peter Björkman said...

Jo, Eva-Stinas beröm värmer förstås...ett gammelt byggmästarfan. (Fan ända sen jag köpte För upp en svan på bokhandeln i Torneå 1992).

Mazzarellas kritik? Nu är det ett ett. Skrev en rätt oförstående recension på hennes senaste i Ny Tid....

9:31 em  
Anonymous Anonym said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Stamford boating classes free erotic stories with pics Free mature flash toon craps put bet backpacks for large dogs Teens with big butts and breasts California contractor registrar babysitting sister in law erotic stories Tadalafil licensed in ireland

11:30 em  

Skicka en kommentar

<< Home