onsdag, augusti 31, 2005

Kulturstödsböcker slumpas ut

För att stödja kvalitetslitteraturen använde sig kulturrådet länge av utgivningsstöd till förlagen. Problemet var att böckerna till stor del gick i makulatur, pga att de "smala" titlarna sålde rätt dåligt.

Nu övergick kulturrådet till att ge stödet så att dessa böcker (800 om året - utvalda endast på kvalitetsgrund) istället för att gå i makulatur skulle fördelas till landets alla kommunala folkbibliotek. En i mitt tycke vettig idé.

Problemet har blivit att biblioteken för en spottstyver säljer vidare majoriteten av böckerna på egna bokbord, marknader eller till antikvariat, ofta innan de hinner komma biblioteksbesökaren till del. Bättre än makulatur kanske, men de ofta exklusiva böckerna görs i alla fall otillgängliga för allmänheten.

Dethär med att hitta böcker som inte är "catch-all" på biblioteken blir tyvärr inte mycket lättare (trots de 50 miljonerna som vi skattebetalare betalar biblioteken för att få bra böcker runt om i landet). Trist tycker jag. För det är oftast dessa "udda" böcker som verkligen är initierade och intressanta. Kulturstödsböckerna har för mig också varit viktiga som diskussionsunderlag i skolarbetet (arbetar som gymnasielärare i svenska, samhällskunskap, religion och filosofi).

Uppdatering: Bibliotekstidskriften för Västra Götaland, Framsidan, hade tidigare i år ett temanummer om kulturstödsböckerna. Förvaltningschefen för regionbiblioteken i Västra Götaland (Lena Skoglund) sammanfattar synpunkterna hos bibliotekscheferna de intervjuat såhär:

"Många menar att kulturstödsböckerna inte borde räknas som ett biblioteksstöd utan benämnas för vad det är, ett stöd till förlagen och författare. Flera menar att det bidrar till att konservera folkbibliotekens verksamhet. Distributionsstödet är en del av de stöd till folkbibliotek som tar sin utgångspunkt i ett vakthållande av det svenska språket och litteraturen och som ger god effekt i förlagens ekonomiska redovisning"

Inte ett ord hos Skoglund om att de 800 högkvalitativa böckerna tillför kommunbiblioteken och dess låntagare en oerhörd rikedom. Dessa böcker ger i alla fall mig som läsare mycket. Om Vadstena bibliotek skulle göra sig av med sina kulturstödsböcker skulle det vara ett skäl för mig att söka mig till en stad med bättre utbud.

5 Comments:

Blogger - said...

Hm, jo. Ett problem som jag också funderat över. De verkar ju dessutom göra det för att "spara plats" i hyllorna, och inte för inkomsterna i sig (böckerna går väl för 20 kr st eller något sådant). Frågan är var de här direktiven kommer ifrån, att det plötsligt är fritt fram att slumpa bort kvalitetslitteratur.. Alltid finns det en dold agenda någonstans.

1:26 em  
Blogger Peter Björkman said...

Nja. Det finns en allmän uppfattning bland bibliotekarier att litteraturstödsböckerna egentligen bara är ett förlags- och författarstöd [sic] och att detdär med kvalitetslitteratur i hela Sverige är av underordnad eller ingen alls betydelse.

Bibliotekscheferna vill ofta ha andra typer av stöd - för socialt biblioteksarbete t.ex.. Hur som helst, de motiverar det med att det ju egentligen är ett förlagsstöd och inget biblioteksstöd.... Helt feltänkt tycker jag.

9:02 em  
Blogger - said...

På sätt och vis är det ju rätt upprörande. Åtminstone om det är ett vida spritt fenomen. Finns en del tokigheter inom biblioteksvärlden, t ex häromåret när alla bibliotek i landet erbjöds fem stycken gratisprenumerationer på kulturtidskrifter och uppslutningen var minimal. Sen blev det väl lite bättre i och för sig.

Kanske är det bara mina fördomar, jag är trots allt inte så insatt, men jag får känslan av att många bibliotekschefer sitter där de sitter främst för deras egenskaper som personalsamordnare, och inte alltid är så intresserade av litteratur och av hur exempelvis förlagsbranschen är organiserad.

12:42 fm  
Blogger Peter Björkman said...

Detdär med gratisprenumerationer är inte lätt. När vi höll på som bäst med vårt fanzine Lyrik för Alla gick vi ut till samtliga filialer i Uppsala och erbjöd en fyra nummers gratisprenumeration.

Efter mycket tjat fick vi in tidskriften på en av dem. När det gäller affärer som gratis vill sponsra biblioteken med Expressen och Aftonbladet är det däremot oftast helt OK. Med sponsorskylt och allt.

Många bibliotek ser idag ENDAST på utlåningssiffrorna och då försvinner alltifrån Vilhelm Ekelunds aforismer (kulturstödsbok) till obskyra litterära fanzines. Trist.

Det finns förstås några bibliotek som faktiskt satsar hårt på att lyfta fram "de udda" titlarna. Men de blir tyvärr färre och färre.

9:09 fm  
Anonymous Anonym said...

Excellent, love it! » » »

12:25 fm  

Skicka en kommentar

<< Home