lördag, augusti 20, 2005

Poesi från Horisontredaktörerna - (reklam/propagandavarning)

I höst utkommer två diktsamlingar av intresse för dem som följer tidskriften Horisont. Tidskriftens finske chefredaktör Oscar Rossi Söderströms ger i november ut sin andra samling Brev till polisen. (Bilder på Rossi ligger på den danske poeten Kenneth Krabats hemsida: krabat.menneske.dk/_dagbog/Post_poesi/Side3.html)

Rossis förlag Söderströms skriver i ett pressmeddelande om boken: "Röster, ekon och skikt löper genom Brev till polisen, en diktsamling som blir rikare och mer komplex för varje omläsning. I Oscar Rossis andra bok har någon vänt sig till polisen, någon skriver märkliga brev till polismästaren, någon går mot sin upplösning och skadas svårt. Tärning kastas igen och igen. Men ett tärningskast kan aldrig upphäva tillfälligheten."

Strax efteråt (i oktober) utkommer tidskriftens svenske redaktör Peter Björkman med en diktsamling han skrivit tillsammans med en gammal vän från Vasa, Jens Sandberg.
Boken heter 16 år med Lofthouse & Park och samlar texter från 16 års tillfällighetsdiktande.

Det började år 1990 på studentrummet i Borås, där de båda studerade till bibliotekarier, när de läste Lukas Moodyssons ultramoderna diktsamling Och andra dikter. En krititkerrosad samling skriven på Poul Borums författarskola i Köpenhamn, som Jens och Peter tyckte var helt obegriplig.

De båda blivande bibliotekarierna tänkte dock, "kan han så kan vi". De skrev några som de tyckte rätt ultramoderna dikter som de skickade in under titeln "Fan också, jag behöver sys!" (citat ur westernfilm) och med författarnamnen Svea Lofthouse (Jens Sandberg) och Angel Park (Peter Björkman).

Nåväl, Bonniers refuserade, men de fortsatte skriva varje gång de träffades, ett par gånger om året. Dikterna blev ofta humoristiska samtidskommentarer, där författarna tar ner det stora och allvarliga på ett mer konkret och nära plan, där det blir mindre hotfullt. En besvärjelse av det svåra.

Lite studentikos galenskap blandas in i texterna - liksom en bit modernistisk obegriplighet - "brus" för att tala "språkmaterialistiska". Tidigare har ett antal små häften för den nära vänkretsen kommit ut. Med 16 år... kommer en samling av de bästa dikterna 1990-2005 ut i bokformat. Diktsamlingen publiceras i samarbete med Kulturfonden i Österbotten och med Ika Österblad som kreativ formgivare.

5 Comments:

Blogger - said...

Man får lite Camera Obscura-vibbar... Jan Wictor..

11:18 em  
Blogger Peter Björkman said...

Nåjo. Men vi har hållit på längre tid... Och ibland har vi nästan glömt bort Lukas M. och hans poesi, precis som han lämnade sin bana som "smal" poet.

2:22 em  
Blogger Klas Corbelius said...

jasså, du gör som jag, recenserar själv...

1:17 fm  
Blogger Peter Björkman said...

Jo, det skadar inte. Men dethär är mest förhandspropaganda inför släppet i oktober. Själva boken är inte klar än, en del illustrationer + förord saknas.

12:43 fm  
Anonymous Anonym said...

Excellent, love it!
patanol description of patanol alcon patanol

12:21 fm  

Skicka en kommentar

<< Home