torsdag, augusti 25, 2005

Kroater - förespråkare av nazism?

I Kroatien har 98 bloggare fyllt i den politiska "leken" (The Moral Politics Test ) och mer än hälften av dem (52 %) förordar en auktoritär ideologi. På det korta testet lyckas de i medeltal komma i den nationalsocialistiska rutan. Är det en nazistisk konspiration eller speglar det de ideologiska strömningarna hos de kroatiska bloggarna? Ytterst märkligt hur som helst.

3 Comments:

Blogger Peter Björkman said...

Jo, men bland bloggare idag. Bloggare brukar ju vara unga intelligenta människor, eller?

Men mycket tyder på att det
finns auktoritära idéer kvar i Kroatien.

9:39 em  
Blogger Magnus Höijer said...

Klart intressant test, men det korta testet är väl ändå lite tvingande, såtillvida att man t.ex. inte kan svara att människor i grunden inte är någonting. Jag själv t.ex. har svårt att se att man kan tala om i grunden "gott" och "ont" hos människor. Det är väl något som ofta bedöms utifrån ens handlingar. Och om en handling är ond eller god är vi väl inte alltid överens om.

10:55 fm  
Blogger Peter Björkman said...

För att klassas som nazist gäller det att svara att "all people are fundamentally bad" men att man ändå har ett ansvar för sig själv OCH andra. Att människan i grunden är ond är ju ingen helt apart tanke. Kristna för vilka arvssynden är central kan ju med fog mena att de i grunden är "onda" t.ex.

Problemet är att de kroatiska resultaten är halvt nationalsocialistiska även på det långa testet.

2:26 em  

Skicka en kommentar

<< Home