fredag, september 09, 2005

Eric Pauli Fylkeson v/s Kristian Lundberg

I nummer 1-2/2005 av PS (den pannordiska tidskriften för poesi) återfinns ett inlägg av Eric Pauli Fylkeson. Det är ett svar till poeten Kristian Lundberg som i Expressen kallar Fylkeson "reaktionär nostalgiker". Fylkeson svarar:

"På 70-talet blev jag ofta, jämte mina bröder och systrar med likartad estetik, kallad reaktionär. Då betydde det inget särskilt utan var mer en samlingsspya riktad till de författare som skrev mer utifrån egna erfarenheter än från "folkets". Idag är det mycket allvarligare och "reaktionär" associeras snarare med rasister, hyperkapitalister och kvinnomisshandlare. Ingen kan heller ta för givet att expressenläsaren i gemen är införstådd med att "reaktionär" innebär att jag motarbetar den borgerliga revolution som inleddes för mer än 200 år sedan i Europa."

Fylkeson avslutar:
"Varje morgon ska vi, undersköterskor likväl som köttberg, white trash-medborgare likväl som friårsrekryter, slitas sönder eller åtminstone hållas behörigt och avgnagt åtskiljda, och det helst före lunch. Fast med Kristian Lundbergs vokabulär kallas alla former av socialt sammanbrott förmodligen för sund radikalisering. Det känns igen. Lidandet angår alltid någon annan."

4 Comments:

Blogger - said...

Kristian Lundberg verkar dock pendla rätt mycket i sitt fördömande av Fylkeson (kalla folk för "reaktionärer" är ju rätt grovt), här en recension från Sundsvalls Tidning: http://www.st.nu/noje/kultur.php?action=visa_artikel&id=499946

2:10 fm  
Blogger Peter Björkman said...

Jo, det verkar nånstans röra sig om ett "obesvarat kärleksförhållande". Lundberg "har svårt att hata" Fylkeson, trots allt...

10:45 fm  
Anonymous Anonym said...

best regards, nice info » » »

10:43 em  
Anonymous Anonym said...

Keep up the good work » » »

8:01 em  

Skicka en kommentar

<< Home