tisdag, oktober 25, 2005

Snart kongress

Sossekongressen närmar sig. Jag är ansvarig för ämnesområdet "vardagstrygghet" för östgötadelegationen. Här ingår t.ex. kriminalvården. Har skrivit ner en del på det interna diskussionsforumet, som är öppet sista dagen idag. En ökad satsning på att förebygga återfall i brott pläderar jag för.

6 Comments:

Blogger Klas Corbelius said...

Hej

kongressen är viktig för att formulera en annan berättelse än högerns. En sådan berättelse bör börja i den frustration många människor känner.

Många har också reagerat. På avregleringar, nedskärningar och storbolags girighet. Sammanlagt 700 000 står bakom uppropet för rättvisa och gemensam välfärd. Se mer på:
http://www.attac.se/index.php?sc=1168

Frågan är om socialdemokratin kan fånga upp denna ilska och göra politik av den. I så fall vinner vi valet.

2:54 fm  
Blogger Peter Björkman said...

Jo, många människor är frustrerade idag. Håller med. Håller också med om att vi måste lägga en politik som ger "hopp för de frustrerade".

För visst kan vi vinna valet, trots att Reinfeldt går med håven och försöker vinna "de frustrerades" röster. Reinfeldt må vara i opposition - det betyder inte att han skulle gjort "de frustrerade" mindre frustrerade om han hade varit statsminister idag.

8:41 fm  
Blogger toggan said...

Om vi har regeringsmakten är det väl tyvärr oss som många är frustrerade på.

Utan att ha gjort några direkta studier känns det svårt (för vilken sittande regering som helst) att vända frustration till ett stöd.
Nästan oavsett vad alternativet är i kommande val...

2:50 em  
Blogger Peter Björkman said...

Nä, det är svårt. Krävs att en plan för hur "jobless growth" på ett trovärdigt sätt kan vändas till tillväxt med många goda jobb med bra betalt, lanseras på kongressen. Allraminst...

4:46 em  
Blogger Klas Corbelius said...

visst sitter socialdemokratin i regeringen, men inte nödvändigtvis vid makten.

Högern är inte bara de borgerliga partierna utan också medier och storföretag som driver hårt lobbyarbete för en mer storföretagsvänlig politik.

Socialdemokratin skulle kunna lyckas genom att våga ta strid med den borgerliga bilden av läget i Sverige och vad som behöver göras.

Problemet är tex inte främst bristen på tillväxt, utan hur den fördelas och att hög tillväxt de senaste åren inte alls lett till fler jobb utan till större vinster åt ägarna. Kort sagt levererar kapitalismen allt mindre.

5:05 em  
Blogger Peter Björkman said...

Agree. Den kapitalistiska tigern ger allt mindre i utbyte - tuffare och otryggare arbetsliv är ett exempel. "Mycket skrik för lite ull, sa flickan när hon klippte grisen".

Svaret är förstås inte MER kapitalism. Tigern måste domesticeras.

6:07 em  

Skicka en kommentar

<< Home