måndag, maj 30, 2005

Analys efterlyses!

Så blev det nej i Frankrike. Ett nej vars konsekvenser jag märkligt nog inte hittat några inträngande analyser av. Dagspressen är överlag besviken och bloggarna är överlag positiva (såväl vänsterbloggen Esbati som Norbergs m.fl. mer liberala). Esbati ser det som en början på socialistisk aktivitet, liberalerna som ett steg från socialismen - mot ett EU som sysslar med att försvara friheterna, men däremot inte några sociala rättigheter.

Är inte båda dessa förhoppningar önsketänkande? Någon "EU-räv" som har en mer krass analys?!!

8 Comments:

Blogger Klas Corbelius said...

Reaktionerna hittills har varit att låtsas som det regnar. Samtidigt pågår det en kamp om initiativet. Chirac och schröder försökte ta detta genom ett gemensamt möte, men de är både skadeskjutna av nej-seger respektive hotande valnederlag. Prioritet ett för dessa ledare är att vinna valen på hemmaplan.

En annan kandidat är Blair som nyss vunnit sitt val. England tar dessutom över ordförandeskapet den 1 juli. Blairs första drag var att ställa in omröstningen.

Den sittande kommissionen är relativt svag, men storbolagen är starka och driver på hårt för en gemensam marknad. Dessa processer fortsätter. Dessa avtal har också hittills visat sig betydligt svårare att bilda opinion kring. Även om försök har gjorts kring tjänstehandelsavtalet.

Då EU domineras av högerregeringar finns möjligheten för vänstern och facket att peka ut EU-styret till boven i dramat. Det hoppfulla scenariot är en tydlig höger-vänsterstrid om vilket samarbete vi vill ha. Om vänstern lyckas mobilsera stöd och ta tillbaka viss makt blir de valda på mandatet att göra vissa förändringar.

1:06 fm  
Blogger Peter Björkman said...

Kattrakandet går vidare alltså. Socialism i Europa, en möjlighet?!

8:08 em  
Blogger Klas Corbelius said...

Visst är socialism möjlig, men då krävs mycket mer kamp än idag. Nejet till konstitutionen flyttar fram positionerna, men bara i marginalen. Arbetarklassen behöver en politisk bas, alltså partier som på allvar vågar bryta med det alienerande produktionssystemet som gynnar rik och missgynnar fattig. Detta saknas idag. Närmast kommer regnbågsallianserna bakom de sociala forumen, men här handlar det mest om folkbildning utan reella maktresurser.

12:10 em  
Blogger Peter Björkman said...

Jo, men kunskap och förnuft i botten är ju otroligt viktigt:

"du vars hjärta är hos vänstern / den behöver ditt förnuft"

som Karl Vennberg skrev. Folkbildning är en bra början?!

5:03 em  
Blogger Klas Corbelius said...

folkbildning är otroligt viktigt. det är inte för inte som jag håller på med sånt, som forumen, som att stödja både den ena och den andra föreningen, som boendedemokratiprojekt. det är inte direkt socialism, men det är vad vi har. desto fler vi blir som kämpar och byggar en infrastruktur för ett annat samhälle desto bättre går det.

11:34 em  
Blogger Peter Björkman said...

Klas:
Jo, folkrörelser är bra. Men den gamla nu så baktalade "sociala ingenjörskonsten" var heller inte så dum. I Myrdalarnas "Kris i befolkningsfrågan" finns (med en del unken 30-talistisk rasbiologi bortskuren) hela det moderna välfärssamhället: daghem, vård, skolor, gratis skolmat osv.

Att ställa Myrdalarnas välfärd i motsatsställning till folkrörelseengagemang är att kasta ut barnet med badvattnet, anser jag. Men det håller du förstås med mig om, men det finns frihetliga socialister som helst vill riva ner allt - för att bygga upp.

Fick din bok från Libris idag, verkar intressant. Inte läst mkt bra om befrielseteologin på svenska....

8:16 em  
Blogger Roberto Iza Valdés said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

1:29 fm  
Blogger Roberto Iza Valdés said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

2:52 fm  

Skicka en kommentar

<< Home