söndag, juni 12, 2005

Allt är gott i den liberala frihetsstaten

Ibland hittar man ensidig information i svensk media. Det som annars brukar finnas i tidningar med en icke-liberal tradition typ Pyongyang Times och Proletären. Följande exempel fann jag i reklambladet/gratistidningen Söndagskuriren (Motala), för den 5: e juni 2005:


"Sverige tvingas bryta med Kuba och Nordkorea"
Välkommet utslag i EG-domstolen


EG-domstolen tvingar idag Socialdemokraterna i Sverige att bryta med Kuba och Nordkorea. Det är de enda länderna i världen som har monopol för att sälja receptfria läkemedel.

Trots att domen var väntad så har den socialdemokratiska regeringen i Stockholm konsekvent motsatt sig att släppa på läkemedelsmonopolet. Monopolet tillkom som ett socialiseringsexperiment under 1970-talet och dagens dom är glasklar. Den svenska modellen är olaglig och försäljningen av läkemedel måste avregleras omedelbart, säger Marie Morell (m).

I Östergötland kan vi förvänta oss att antalet försäljningsställen kommer att öka kraftigt, vilket erfarenheterna från Norge och Island entydigt visar.

I Danmark tillkom 1 000 nya försäljningsställen och i Norge 5 300, när deras monopol avskaffades.

Regeringen och Apoteksbolaget ser sig som förlorare. För östgötarna är detta mycket välkommet. Tillgängligheten kommer att öka och servicen bli bättre.

För landstinget innebär det dessutom lägre kostnader för läkemedel.

Flera statliga utredningar har pekat på en besparingspotential i miljardklassen på läkemedelområdet. När monopolet nu fallit kan resurser frigöras till sjukvården istället.

Med tanke på att domen gäller från i dag riskerar vi att hamna i en situation där ingen riktigt vet vad som gäller. Regeringen borde ha agerat tidigare. Men under tre år har regeringen valt att låtsas som om det regnar, avslutar Marie Morell (m).



Uppenbar hemlighet kommenterar:

Om Sverige verkligen kommer att bryta med Kuba och Nordkorea är ännu oklart. Uppenbarligen har Söndags Kuriren dock inte brutit med Nordkoreas leninistiskt färgade journalistik. Att regeringen tolkade domen som att monopolet skulle kunna vara kvar - är förstås inget Söndags Kuriren behöver besvära sig med. Journalistik är väl propaganda?! Och att texten ovan är osignerad stämmer med de flesta texter i Nordkoreas Pyongyang Times! Kollektivet före individen.

Den liberale masskommunikatorn har talat, med faderlig röst. Vi får veta att för oss östgötar "är detta mycket välkommet". Allt är gott i den liberala frihetsstaten. Skönt! Det känns tryggt att slippa få frågor belysta från två håll, befriande att det finns en upplyst moderat att tillgå (Marie Morell). Kör på Kuriren, ni är inne på en beprövad väg!

5 Comments:

Blogger Magnus Höijer said...

Vilken underbar megafon moderaterna har fått i den här gratistidningen! Jag ser fram emot att du refererar andra lika underhållande artiklar av politiskt karaktär. Valåret nästa år måste bli rena godisbutiken för Söndagskuriren. Det är ju bara att publicera allt som skickas ut från högerkanten.

8:20 em  
Blogger Peter Björkman said...

Jo, det är kul. Men också ett problem. När journalistiska texter ersätts av propaganda i gratisbladen är det ett steg från den liberala demokratin. Liknelsen med Pyongyang Times är faktiskt möjlig att göra.

Ja, jag bevakar Söndags Kuriren. Varje gång de sätter en moderat insändare på nyhetsplats - skall jag förmedla det vidare. Jag lovar.

(Undrar var skribenten fick uppgifterna om att Apoteksbolaget och regeringen såg sig som förlorare ifrån. Någon intern källa?!! Officiellt hördes inget sådant, vad jag minns)

11:03 em  
Blogger Klas Corbelius said...

om man vill granska propaganda så är det mer intressant vad som inte sägs. det talas om att tillgängligheten ökar, men det sägs inget om priserna. ica-butiker och andra kommer knappast sälja medicin för att vara snälla...

som bevis på att tillgängligheten ökar nämns att antalet försäljningsställen ökar, men hur blir det med utbudet på varje ställe?

en sannolik utveckling är att det blir mer av dubbelarbete och reklamkampanjer istället. detta kostar pengar som någon (kunden) måste betala.

för övrigt anser jag att läkemedelsindustrin bör förstatligas. då kanske vi får läkemedel som även världens fattiga har råd med liksom läkemedel som även testats för att passa kvinnor.

11:46 em  
Blogger Peter Björkman said...

Ja, läkemedelsindustrin är av sådan vikt att ett demokratiskt ägande vore önskvärt. En reduktion av läkemedelsbolagen låter sig dock svårligen göras praktiskt. Det blir ett långdraget och krävande arbete.

1:31 em  
Anonymous Anonym said...

Söndagskurirens ägare är numera riksdagsman för moderaterna. Förvånad?

5:38 em  

Skicka en kommentar

<< Home