fredag, december 30, 2005

Moderat avhopp i Strängnäs

Strengnäs Tidning meddelar idag att moderaten Margit Urtegård lämnar partiet och därmed sina uppdrag i kommunstyrelse och demokratiberedning. Dessutom stryker hon sig från sin åttondeplats på Moderaternas riksdagslista.

Som skäl till avhoppet anger hon partiets brist på human kriminalpolitik - Urtegård arbetar inom kriminalvården - samt Moderaternas krav på sänkt sjukersättning. Hon säger:

- Jag har själv gått in i väggen och vet hur det är att leva på en sjuklön. Och det handlar inte om "bidrag", som Moderaterna kallar det, utan om "lön" som man själv betalat för.

Urtegård avsäger sig dock inte sin plats i kommunfullmäktige, där hon fortsätter. Hon kommer framöver att ha sitt partipolitiska engagemang inom Feministiskt initiativ. Hon har varit i kontakt med Gudrun Schyman som välkomnat henne. Urtegård kan nog ses som en efterlängtad breddning åt höger för Fi.

5 Comments:

Blogger Peter Björkman said...

Nä kanske inte, men Urtegård är likväl ingen politisk "dununge". Och Schyman kommer att spela på att hon har en fd moderat med sig - när hon får tillfälle.

Skulle ändå hålla det för mindre troligt att Fi tar sig in i riksdagen. Möjligtvis bidrag Urtegård till att en och annan kvinna som röstat borgerligt - kommer att rösta på Fi. Summa sumarum: istället för att Fi till 95 procent tar sina väljare från dagens regeringsalternativ, så tar de med Urtegård måhända bara 85 procent från vänster.

Någon promille kan eventuellt vänstern tjäna på att några fler tidigare "borgerliga väljare" kastar bort sin röst på Fi.

10:50 fm  
Blogger Peter Björkman said...

Nä kanske inte, men Urtegård är likväl ingen politisk "dununge". Och Schyman kommer att spela på att hon har en fd moderat med sig - när hon får tillfälle.
Skulle ändå hålla det för mindre troligt att Fi tar sig in i riksdagen. Möjligtvis bidrar Urtegård till att en och annan kvinna som röstat borgerligt - kommer att rösta på Fi. Summa summarum: istället för att Fi till 95 procent tar sina väljare från dagens regeringsalternativ, så tar de med Urtegård måhända bara 85 procent från vänster.
Någon promille kan eventuellt vänstern tjäna på att några fler tidigare borgerliga väljare "kastar bort" sin röst på Fi.

10:56 fm  
Blogger Klas Corbelius said...

förstår vad du menar, men håller inte med om att det är bortkastat att ge sitt stöd åt det parti som står närmast ens värderingar. det är ett av de sätt som demokratin förändras på. tänk om alla tänkt så om möjligheterna i början av 1980-talet att få in milöpartiet i riksdagen, för att inte tala om kd som höll på i tre decennier innan det plötsligt lyckades. ibland är tidsperspektivet helt enkelt för kort.

8:31 em  
Blogger Peter Björkman said...

Nä, skev också "kasta bort" inom ciationstecken i mitt reviderade inlägg här. Naturligtvis skall man rösta som man vill (fyraprocentsspärren är en viss inskränkning i den representativa demokratin). Men Fi har väl fortfarande en viss chans att ta sig in i riksdagen 2006 - även om oddsen är rätt höga i dagsläget.

Kul hur som helst att Urtegård går åt vänster.

10:58 em  
Blogger Klas Corbelius said...

jag tror att varken fi eller sjukvårdspartiet (finns redan representerat i ett antal landsting) ska räknas bort. det ser tungt ut den här gången, men de representerar rörelser som har ett stöd i djupare folklager, dock verkar de inte ha medierna på sin sida...

10:10 em  

Skicka en kommentar

<< Home