fredag, augusti 11, 2006

Väntad provokation inledde kriget

Patsy Nakell upplyser i helsingforsbaserade Ny Tid om några intressanta uppgifter gällande upprinnelsen till det israeliska angreppet mot Libanon. Uppenbarligen borde den kidnappning från Hizbollahs sida som fick Israel att gå i krig ha varit en väntad provakation. Ett par utdrag ur Patsy Nakells text:

"Den sjunde oktober år 2000 hade Hizbollahstyrkor utklädda till FN-soldater och körande en bil försedd med falska FN-märken, kidnappat tre israeliska soldater vid Sheeba, den av Israel ockuperade landplätten som enligt Hizbollah tillhör Libanon. Ett par dagar senare tillfångatogs ännu en Mossadagent.

'Vi tog de israeliska soldaterna för att byta ut dem - det fanns ingen annan lösning', sade [Hizbollahs ledare] Nasrallah."

Patsy Nakell meddelar vidare att Israel i januari 2004 frisläppte 23 levande libaneser och kvarlevorna av 57 döda libaneser i utbyte mot de i oktober 2000 kidnappade. De bestod nu av tre döda israeler och en levande. Detta var en stor framgång för Hizbollah.

Med kidnappningen av tre israeliska soldater den 12:e juli i år försökte Hizbollah pressa Israel att också få de tre libaneser som fortfarande fanns kvar i israeliska fängelser frigivna.

Men istället för att sätta fart på förhandlingarna blev det alltså fart på kriget. Intressanta fakta i sig.