fredag, september 30, 2005

Olle Svenning om Göran Persson

Göran Persson beskrivs i Svennings nya bok Göran Persson och hans värld som en praktiker och realpolitiker som har en av sina största förebilder i Gunnar Sträng - en lärare och rikshushållare. Boken är intressant. Konflikterna med facket i mitten av 90-talet, då nedskärnings/saneringspolitiken var som tuffast beskrivs konkret och målande i boken. Jag ger två exempel.

Exempel 1.
När fackföreningsmännen Hasse Karlsson, Erland Olausson och Bertil Jonsson (LO:s ordförande) kom in till Göran Persson för att prata arbetsrätt beskriver Svenning händelsen som följer:

"När [fackföreningsmännen] visades in till statsministern och hans rymligt tilltagna rum, låg han utsträckt i en av sina soffor. Han steg inte upp. Lättjefullt tillbakalutad sa han till de tre fackliga ledarna att regeringens förslag till arbetsrätt var mycket bättre än LO:s."

Exempel 2
"Irritationen mellan partiordförande och LO:s ledare kunde ta sig de mest egenartade former. Vid ett tillfälle när Aftonbladets ledarredaktion åt middag med LO-ledningen,
berättade Beril Jonsson om ett möte med Göran Persson på Rönneberga. 'Han proppade i sig en massa chips och jag sa till honom att vara försiktig med sådan föda', berättade Bertil Jonsson som då börjat studera näringslära och matvanor. Han skrev med tiden en kokbok.

'Så fort jag sagt det, greppade han med båda händerna och hävde i sig ännu mer', sa Jonsson."

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

best regards, nice info » » »

5:41 em  

Skicka en kommentar

<< Home