söndag, december 31, 2006

År 2007 - jämlikhetens år?

Under år 2006 fick vi en ny borgerlig regering. Jag ber att få påminna om att vi hade en borgerlig regering år 1980, det år inkomstskillnaderna var minst i Sverige. Sedan dess har ojämlikheten ökat år från år.

Bättre villkor för arbetstagarna, sämre för aktiespekulanterna bör kunna leda till ökad jämlikhet. Steg mot ökad jämlikhet bör kunna tas under 2007 om de borgerliga nu vågar slå in på en vänsterlinje à la Fälldin förstås....

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hoppet om en borgerlig vänster vilar numera nästan helt och hållet på Birgitta Ohlsson (fp) även om det sägs att nye partisekreteraren Erik Ullenhag skulle luta åt det hållet, eller åtminstone vara socialliberal. Bra i alla fall på flyktingpolitik är LUFs nya ordförande Frida Metso.

Varje regering, även borgerliga brukar ha en eller flera vänsteralibi. Om ministären Reinfeldt har någon så lägger jag mina pengar på miljöminister Andreas Carlgren (c).

6:41 em  
Blogger Peter Björkman said...

Nä, trots en och annan "borgerlig vänsterperson" går de borgerliga nog inte åt vänster om inte omständigheterna tvingar dem till det. Men det kan hända att de gör det.

Nyliberalismens era går mot sitt slut liksom USA:s ställning som ensam supermakt (såväl ekonomiskt som idémässigt har landet problem).
Socialismen är på gång i Sydamerika och USA:s hegemoni ifrågasätts alltmer också annorstädes.

I Sverige ersätts det negativt klingande ordet "nivellering" alltmer av ett användande av ordet "jämlikhet". Samtidigt som fackföreningsrörelsen aktiveras under trycket från den nya regeringen och deras fackföreningsfientliga politik.

Regeringens handlingsutrymme att gå till höger har redan kringskurits och kan komma att kringsskäras än mer.

Spåren till framtiden är inte förutbestämda.

10:06 em  
Anonymous Anonym said...

Birgitta O kunde blivit en finfin stadsminister

2:00 em  
Blogger Peter Björkman said...

Jopp. Synd att Per Frostin aldrig blev minister i nån sosseregering för övrigt...

9:03 em  
Anonymous Anonym said...

på sikt tror och hoppas jag att du har rätt, Peter. det är också betydligt lättare att glädja sig åt utvecklingen i Sydamerikan än i Västeuropa.

dock har klimatfrågan blivit het på bred front och är något som även Reinfeldt kommer tvingas förhålla sig till. Värre är det med socialpolitiken. Allt fler hemlösa i Stockholm, Göteborg och Norrköping har ännu inte tvingat fram någon vettig politik.

Visst har facket vaknat och ännu bättre blir det om vi fortsätter bråka och föra ett himla liv!

2:41 fm  

Skicka en kommentar

<< Home