onsdag, juli 20, 2005

Östra Kumlan

Har tillbringat sista veckan i sommarstugan belägen i Östra Kumlan - utanför Ställberg, ett par mil nordost Kopparberg (i Bergslagen, 350 meter över havet). På tomten är det fullt av blåbär. Ett parhundra meter in i skogen ligger en liten myr där hjortronen lyser röda - ännu ej mogna. Det enda som kan höras är sågklingan från det närbelägna sågverket. "På höjderna är allting stilla" som poeten Anders Olsson - från Riddarhyttan - träffsäkert en gång skrev. (Olssons diktsamling betitlad just På höjderna är allting stilla realiseras för tillfället på bokhandeln i Kopparberg. Bokat köp om ni har vägarna förbi).

En rågång där en kraftledning en gång passerade, går i riktning norrut - mot nu nedlagda gruvor. En bygd som varit ett av landets viktigaste industriella centrum - går nu på sparlåga. Skolan och butiken i Ställberg slog igen häromåret och i den gamla gruvorten Yxsjöberg bor numera bara 24 personer.

Någon har hittat guld i skogen någon mil söderut. Eventuellt kommer gruvnäringen att återupptas. Grannen driver sågverket vidare och inget är på något vis försent.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Very cool design! Useful information. Go on! »

7:58 em  

Skicka en kommentar

<< Home